











Training-retreat for the UN Networks on Migration (UNNM) members from Kazakhstan and Uzbekistan on



funded within the IOM implemented sub-regional 'Supporting the Governments of Central Asian States in the implementation of the GCM' project

26-27 SEPTEMBER 2023 ASTANA, KAZAKHSTAN HOTEL PARK INN BY RADISSON ASTANA (8 SARYARKA AV.)

The **purpose of the training event** is to provide guidance for UN Country Teams/UNNM members in Kazakhstan and Uzbekistan, as well as other relevant stakeholders, on how to systematically integrate migration into UN Cooperation Frameworks (CFs) and accompanying Common Country Analyses (CCAs). The training is also intended to support the acceleration of the Sustainable Development Goals, including through enhancing the overall implementation of the Global Compact for Migration. The training follows a whole-of-UN, whole-of-government and whole-of-society approach, promoting policy coherence and aligning with the ongoing UNDS reform process.

The training has been designed to reach a balance between ensuring core theoretical and practical content, while allowing space for the material to be adjusted to reflect the country context of Kazakhstan and Uzbekistan. It is also important to ensure that the training meets the needs of the training participants – UNNM members in Kazakhstan and Uzbekistan - and reflects the migration dynamics in both countries, as well as the development priorities.

Group activities are a key component of the training process. In stimulating discussion and active exchange among participants, activities facilitate peer-to-peer learning and encourage participants to reflect on opportunities to integrate what they learn in the training into their day-to-day work.











AGENDA

26-27 September 2023

Facilitators Team:

Mr. Amr TAHA, IOM Regional Office in Vienna

Mr. Erick HERNANDEZ, UNDP Headquarters

Mr. Franz FISCHER, UN Network on Migration Secretariat

Support Team:

Ms. Dana ORAZ, IOM Kazakhstan

Ms. Elmira KHISSAMUTDINOVA, IOM Kazakhstan

Mr. Sanjarbek TOSHBAEV, IOM Uzbekistan

Day 1

Facilitated by IOM Kazakhstan

08:45 - 09:00	Registration
15min	
09:00 - 09:10	Official Opening:
10min	
	- Michaela FRIBERG-STOREY, United Nations Resident Coordinator in Kazakhstan
	- Undraa SUREN, Officer-in-Charge IOM Kazakhstan
09:10 - 09:25	Introductions - Icebreaker
15min	Franz Fischer, UN Network on Migration Secretariat
09:25 - 09:30	Findings from the Pre-Training Survey
5min	Franz Fischer, UN Network on Migration Secretariat











09:30 – 10:15	Introducing the GCM and the UN Network on Migration	
45min		
	- Strategic Briefing on Migration (Amr Taha) – 10min	
	- The Global Compact on Migration (<i>Franz Fischer</i>) – 5min	
	- The role of the Network – Global (<i>Franz Fischer</i>) & Regional (<i>Amr Taha</i>) – 10min + 5min	
	- Migration context in Kazakhstan & Uzbekistan (<i>Dana Oraz / Sanjarbek Toshbaev</i>) 15min	
10:15 – 11:30	Session 1: Migration, the GCM and the 2030 Agenda	
1h15min	Erick Hernandez, UNDP Global	
	- Migration as a cross-cutting issue in the SDGs. The linkage between the GCM and the 2030 Agenda	
	 Breakout group activity. Group presentations and discussion Q&A 	
11:30 – 11:45	Break – Testimonials (30 seconds) to be collected by IOM Kazakhstan comms colleague	
15min		
11:45 – 12:55	Session 2: Migration and the Common Country Analysis (CCA)	
1h10min	Erick Hernandez, UNDP Global	
	- Relevance of migration to the CCA	
	- Migration data and evidence. Useful methodologies, tools and resources	
	for the integration of migration into CCA	
	- Activity 1: Migration Data (Exercise)	
	- Activity 2: Leave No One Behind (LNOB) Analysis Discussion	
	- Participants' reflections and Q&A	
12:55 – 13:10	Wrap-up of Day 1 (by RCO Kazakhstan / RCO Uzbekistan)	
15min		
Day 2		
09.00-09:15	Registration	
15 mins		











09:15 - 11:00	Session 3: Migration and the Cooperation Framework (CF)
1 hour 45 mins	Amr Taha, IOM Regional Office in Vienna
	RCO Kazakhstan & RCO Uzbekistan
	 The importance of integrating migration into CFs for achieving the SDGs How to integrate migration into CFs CF Workplans and UNNM Workplans synergies A breakaway group activity on integrating migration into cooperation frameworks A plenary session for group presentations and discussion Q&A
11:00-11.15 15 mins	Break – Testimonials (30 seconds) to be collected by IOM Kazakhstan comms colleague
11:15-12:30	Session 4: Migration Governance in Practice: partnership, financing, monitoring and
1 hour 15 mins	reporting
	Franz Fischer, UN Network on Migration Secretariat
	Dana Oraz, IOM Kazakhstan
	Sanjarbek Toshbaev, IOM Uzbekistan
	 Fostering partnerships for the effective integration of migration UN Network on Migration Network Tools & Guidance Migration Network Hub Migration Multi-Partner Trust Fund Country Networks Kazakhstan & Uzbekistan Q&A
12:30-12.45	Wrap-up of Day 2 (by RCO Kazakhstan / RCO Uzbekistan)
15 mins	
12:45-12:55	Closing session: Official close of the event
10 mins	
12.55-13.00 5 mins	Post Evaluation